Dna moczanowa – czego nie wolno jeść?

lekarze specjaliści, Dna moczanowa – czego nie wolno jeść?, sobota 23.08.2014

lekarzespecjaliści

Najczęściej zadawane pytania

Dna moczanowa – jak należy się odżywiać?

[więcej]

Dna moczanowa – jakie są objawy choroby?

[więcej]

Co to jest dna moczanowa?

[więcej]

Dna moczanowa – czego nie wolno jeść?

[więcej]

Dna moczanowa – jak leczyć?

[więcej]

Dna moczanowa – jak zapobiegać atakom choroby?

[więcej]

Dna moczanowa

Dna moczanowa – czego nie wolno jeść?

Osoby borykające się z dną moczanową muszą unikać potraw zawierających w dużej ilości puryny. Produkty, których nie powinna spożywać osoba chorująca na dnę moczanową to m.in. tłuste mięsa, tłuste sery, rośliny strączkowe, podroby, pasztet, salceson, salami, śledź, sardynki, szprotki, pstrąg, łosoś, karp, szczupak, makrela (zdecydowana większość ryb), alkohol, mięso kaczki i gęsi, grzyby, owoce morza, smalec, słonina, słodycze, śmietana i inne tłuste produkty mleczne itp. Jak widać lista jest długa ale niestety znacząca większość spożywanych przez nas pokarmów zawiera puryny. Poza tym należy unikać jadania smażonych potraw natomiast wskazane są potrawy gotowane w garnku lub na parze. Zaleca się także picie dużych ilości niegazowanej wody, nawet do 3 litrów dziennie.

 

Polityka plików "cookie":

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.

 

copyright © 1999-2011 Telewolt Sp. z o.o. 04-824 W-wa, ul. Orzechowskiego 9, tel.: (22) 621-81-17, fax: (22) 212-82-98 medserwis@medserwis.pl